Sosyal Medya

Dünya

Venezuela’da göstericilere müdahale

4 Şubat’tan beri gösterilerin sürdüğü Venezuela’da polis yine eylemcilere müdahale etti. Devlet Başkanı Maduro, eylemcileri Çocuk Oyunu filmindeki katil oyuncak bebek Chucky’e benzetti.



Cumartesi günü Venezuela’nın baÅŸkenti Caracas’ta göstericiler, polis ve hükümet yanlılarının kendilerine uyguladığı ÅŸiddeti protesto etti. Devlet BaÅŸkanı Nicolas Maduro, göstericilere meydanı terk etmezlerse zorla çıkartılacaklarını söyledi.

Çocuk Oyunu isimli filmdeki Chucky, seri katil ruhu taşıyan oyuncak bir bebekti.

Göstericilerle ‘sevgi içerisinde’ görüÅŸmek istediÄŸini söyleyen Maduro, “Francisco de Miranda Caddesi’ni kapatan bu Chucky’lere iki saat tanıyorum. EÄŸer çıkmazlarsa bu kamusal alanları kamu güçleriyle özgürleÅŸtireceÄŸiz” dedi.

Göstericiler meydanı terk etmeyince polis müdahale etti. Aralarında pek çok üniversite öÄŸrencisinin bulunduÄŸu göstericiler, taÅŸ ve molotof kokteylleriyle polise karşılık verdi. Ä°ki saat süren çatışmalar sonucunda göstericiler dağıtıldı.

Hükümete destek gösterisi

Hükümet yanlıları da Caracas’ta hükümete destek gösterisi düzenledi. Venezuela bayrağı taşıyan göstericiler arasında güvenlik güçleri de bulunuyordu.

Venezuela’da 4 Åžubat’tan beri süren gösterilerde 28 kiÅŸi öldü, 400 kiÅŸi yaralandı. Gözaltına alınanların sayısının ise bin 300 civarında olduÄŸu tahmin ediliyor. Ülkenin batısındaki San Cristobal’da baÅŸlayan gösteriler, baÅŸkent Caracas ile birlikte diÄŸer ÅŸehirlere de yayıldı.

Polise insan haklarını ihlal ettiÄŸi gerekçesiyle 41 dava açıldı.

ABD’ye komisyon teklifi

Maduro, önceden saldırganlıkla suçladığı ABD’ye bir komisyon kurulması için teklif sunacağını belirtti. DiÄŸer Güney Amerika ülkelerinden üst düzey yetkililerin de katılımıyla kurulması önerilecek komisyon, iki ülke arasında barış saÄŸlamayı hedefliyor.

Cuma günü ABD, Venezuela'nın içiÅŸlerine karıştıkları yönündeki iddiaları bir kere daha reddederek yetkililerin iddialarını ‘absürt’ bulduÄŸunu belirtmiÅŸti.

'ABD'nin yarattığı savaş'

5 Mart 2013'te kanserden ölen Hugo Chavez'in ardından yardımcısı Nicolas Maduro Devlet BaÅŸkanı seçildi. Ancak Maduro, uyguladığı politikalar, yüksek enflasyon ve ülkede artan ÅŸiddet nedeniyle eleÅŸtirilerin hedefinde.

Venezuala'da geçen yıl enflasyon yüzde 56'ydı. Devlet BaÅŸkanı Maduro, ülkesine karşı ABD öncülüÄŸünde bir ekonomik savaÅŸ yürütüldüÄŸünü öne sürüyor.

ABD ise Venezuela yönetiminin ülkedeki sıkıntıları gizlemek için kendilerini hedef gösterdiÄŸini iddia ediyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.